De la infectia HPV la cancerul de col uterin – informatii pentru toti

Infectia este data de Papilomavirus (HPV), dupa cum stie toata lumea acum.
Multe femei contacteaza virusul la un moment dat in viata lor, dar 80% o epureaza in mod natural. 20% fac infectia. Dintre ele, o parte dezvolta leziuni displazice si altele nu. Din cele cu leziuni displazice, o parte fac leziuni precanceroase.

Prezervativul ofera protectie doar in procent de 80% impotriva acestui virus, iar contactul care o transmite poate fi si mana-organ genital.

De la infectie la cancer trec in general 8-13 ani, foarte rar se fac rapid – in 2-3 ani. De aceea, un screening (frotiu Babes-Papanicolau) realizat o data la 2 ani, dupa inceperea vietii sexuale va avertizeaza din timp si tratamentul e rapid si foarte putin traumatic.
Acesta consta intr-un examen intern cu prelevare de celule ale colului uterin cu ajutorul unei periute. Prin examinarea la microscop se pot detecta cu precizie celule atipice care pot sugera presenta unei leziuni premaligne sau maligne.
Pentru femei cu test anterior negativ, se poate repeta dupa 3 ani. Daca testul e pozitiv de leziune displazica, testul se poate repeta la 6 luni, nu mai devreme. O leziune se poate scoate prin conizatie cu ansa (un fel de lasou care scoate bucata din colul uterin lezata) chiar si in cabinetul ginecologului, e foarte simplu.

Despre HPV:
– tulpinile 16, 18 dau cam 70% dintre cancere
– tulpinile 31, 45 ar fi cam pe locul 2 si dau adenocarcinoame
– tulpinile 6, 11 sunt non-oncogene si dau leziuni de tip condilom (benigne)
HPV, pe langa cancer de col uterin poate da si cancer de vagin, vulva, ano-rectal sau oro-faringian, in functie de – va imaginati voi ce.

Persoanele la risc sunt:
– marile fumatoare
– persoane care iau pilula anticonceptionala – se pare ca estrogenii stimuleaza replicarea celulara
– femei a caror infectie cu tulpini oncogene persista peste 35 de ani

Acum, despre vaccin si de ce se face el.
A fost introdusa o campanie de vaccinare fara prea mare succes pentru ca oamenii s-au temut: e sigur sau are efecte adverse? sigur nu face boala de la vaccin? sigur protejeaza vaccinul? fac astia experimente pe noi?, in special pentru ca targetul era fetele de 9-14 ani, pentru ca se considera ca in Romania fetele isi incep viata sexuala in medie de la 14 ani.

Exista doua vaccinuri care sunt egale ca valoare.
Unul dintre ele are 2 tulpini: 16, 18 (deci ar acoperi doar 70% dintre cazuri) iar al doilea are patru tulpini: 16, 18, 6, 11, deci include 70% dintr cazurile de cancer si leziunile benigne tip condilom. In viitor se va fabrica un vaccin care include si tulpinile 31, 45 dar se pare ca in practica s-a constatat ca anticorpii pentru 16, 18 sunt eficienti si impotriva tulpinilor 31, 45.

De ce este necesar totusi vaccinul? Nu ne imunizam noi si singuri?
Din pacate, nu. HPV patrunde prin leziuni ale mucoasei in straturile profunde ale epiteliului. Genomul viral se leaga la ADN-ul celular. Celulele cresc, sunt exfoliate si are loc reinfectia si asa mai departe. Virusul nu genereaza viremie (virusi in sange) si din cauza aceasta sistemul imun al organismului practic nu este alertat.
Vaccinul realizeaza un nivel al anticorpilor considerat optim pentru a ne raspunde infectiei. Anticorpii raman in sange si migreaza la nivelul mucoasei vaginale si ano-rectale. Efectul vaccinarii apare peste cativa ani, de aceea se recomanda vaccinarea inaintea inceperii vietii sexuale.
Cu toate acestea, si persoanele care si-au inceput viata sexuala si s-au infectat cu o tulpina se pot vaccina daca doresc, pentru ca vaccinul le va proteja de celelalte tulpini.

Nu am sa va spun sa vi-l faceti sau sa nu vi-l faceti. Voi decideti ce faceti, vorbind cu ginecologul sau medicul de familie si veti lua decizia cantarind cu atentie riscurile si beneficiile.
Dar este necesar sa va faceti un test de screening Papanicolau la 2 ani sau la 3 ani. Cancerul de col uterin este unul dintre putinele care poate fi diagnosticat rapid si tratat din stadiu incipient foarte usor si eficient, si ar fi si pacat sa va pierdeti mama sau sora sau fiica cand o tragedie se poate preveni atat de simplu.

Multa sanatate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s